KYSELINY
- látky, které se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty
- pH … 0 - 7 (čím blíže k 0, tím silnější kyselina)
- lakmus barví do červena
- žíraviny ... leptavé účinky
KYSELINA CHLOROVODÍKOVÁ HCl
- starší název ... kyselina solná (vyráběla se z NaCl)
- koncentrovaná 36 - 37%
- bezbarvá, kapalná, žíravá látka
- technická má nažloutlou barvu, protože obsahuje příměsi (FeCl3)
- je těkavá - tzv. „dýmá“
- 0,3 - 0,4% HCl se nachází v žaludku savců (pomáhá trávení a má antibakteriální účinky)
KYSELINA SÍROVÁ H2SO4
- starší název ... vitriol
- koncentrovaná 96 - 98 %
- bezbarvá, kapalná, žíravá látka
- olejovitá a viskózní – má vyšší hustotu než H2O a špatně teče
- dehydratační účinky … váže na sebe H2O
- hygroskopická … váže vlhkost
KYSELINA DUSIČNÁ HNO3
- konc. 65 - 68 %, bezbarvá, kapalná, žíravá látka
- nestálá - na světle se rozkládá na NO2 - zežloutne až hnědne … uchovávání v tmavých lahvích
KYSELINA TRIHYDROGEN FOSFOREČNÁ H3PO4
- trojsytná kyselina
- konc. 85%
- bezbarvá, kapalná, žíravá látka
- např. jako E338 v Cole